Hoci som suché víno nie som žiadny suchár. Nádherne voniam po ovocí, mede a mandliach. Som krémovo jemné a hlboké zároveň s vyváženou kyslosťou. Určite poteším dlhým vyváženým záverom. Skvele sa hodím k mäsu, rybám, cestovinám či korenistým jedlám. Veľmi rád spríjemňujem chvíle pri grilovaní a myslím si, že som to pravé orechové. Pochádzam z Rakúska a som košér. Taktiež som víno bez histamínu a vďaka nízkej hladine siričitanov ťa zo mňa nebude bolieť ani hlava.
Odroda Chardonnay pravdepodobne vznikla voľným krížením Rulandského s odrodou Heunisch. Pestuje sa v Alsasku, v Taliansku v okolí St. Michaelu. V Listine registrovaných odrôd je od roku 1996. Vo väčšine znakov pripomína Rulandské biele.
Vo Francúzsku sa pestovala pod názvom Pinot blanc Chardonnay. Uznaná za samostatnú odrodu bola v roku 1896. Ampelograficky sa Chardonnay od Rulandského bieleho odlišuje otvoreným rapíkovým výrezom v tvare písmena U, jeho ohraničenie tvorí holá nervatúra. Hrozno je často menšie a žltšie vyfarbené. Raší o niečo skôr, ale neskoršie dozrieva. Víno je plnšie, harmonické a má vyššiu intenzitu aromatických látok.
Prihláste sa na odber noviniek a získate okamžitú
jednorazovú zľavu na celý nákup.