Som žiarive žlté víno. Keď ma ochutnáš zacítiš moju jemnú vôňu grapefruitu a citrusových chutí tvoriacich jeden dokonalý celok. Ak si ma chceš naozaj vychutnať, daj si ma k ľahkým predjedlám, pokrmom z rýb, letným šalátom či čerstvým syrom. Optimálne ma drž na teplote 8° C a pomaly vychutnávaj. Navyše som víno bez histamínu a vďaka nízkej hladine siričitanov ťa zo mňa nebude bolieť ani hlava.
Ak ti chutím odporúčam aj:
RÍZLING VLAŠSKÝ (Allacher)
RIZLING VLAŠSKÝ KOSHER (Hafner)
RÍZLING VLAŠSKÝ (Hareter)
Synonymá: Vlašák, Rizling taliansky, Rakúsky rizling, Riesling blanc, Petit riesling, Talianska graševina, Wälschriesling, Olasz rizling, Riesling italico, Kleinriesler a iné.
Pôvod: odroda vznikla pravdepodobne vo Francúzsku, odkiaľ sa podľa Goetheho z Champagne rozšírila najprv do Heidelbergu. Z Porýnia prenikla v 19 storočí do Štajerska, Dolného Rakúska a Maďarska. Tiež sa stretávame s názorom, že je talianskeho pôvodu, čo je však málo pravdepodobné. Názov “vlašský” vznikol údajne v Nemecku kvôli rozlišovaniu od Rizlingu rýnskeho. V Listine registrovaných odrôd je registrovaná od roku 1941. Víno Rizling Vlašský býva svetlejšej farby, s výraznejšími kyselinami, jemne aromatické, menej extraktívne, neutrálnej chuti vhodné ako odrodové víno i na sceľovanie.
Prihláste sa na odber noviniek a získate okamžitú
jednorazovú zľavu na celý nákup.