Pochádzam z Južnoslovenskej vinohradnícka oblasti, obec Rúbaň. Mam nádhernú jasnú zlatisto-žltú farbu. Aróma je intenzívna, svieža, orechy, ananás, vanilka a hrušky. Chuť je plná, kopíruje aromatické vnemy, doplnené o jemnú maslovosť.
Teplota podávania 12°C, Teplota skladovania 14°C
Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský vinohradnícky rajón, obec: Rúbaň, hon: Pod malým vrchom.
Spôsob výroby: Macerácia hrozna po dobu 8 hodín, 90 % odstopkované hrozno, 10 % celé strapce
Vyzrievanie: nerez, 6 mes. na jemnom kvasinkovom sedimente metódou sur lie
Odroda Chardonnay pravdepodobne vznikla voľným krížením Rulandského s odrodou Heunisch. Pestuje sa v Alsasku, v Taliansku v okolí St. Michaelu. V Listine registrovaných odrôd je od roku 1996. Vo väčšine znakov pripomína Rulandské biele.
Vo Francúzsku sa pestovala pod názvom Pinot blanc Chardonnay. Uznaná za samostatnú odrodu bola v roku 1896. Ampelograficky sa Chardonnay od Rulandského bieleho odlišuje otvoreným rapíkovým výrezom v tvare písmena U, jeho ohraničenie tvorí holá nervatúra. Hrozno je často menšie a žltšie vyfarbené. Raší o niečo skôr, ale neskoršie dozrieva. Víno je plnšie, harmonické a má vyššiu intenzitu aromatických látok.
Prihláste sa na odber noviniek a získate okamžitú
jednorazovú zľavu na celý nákup.