Moje meno je Frankovka modrá a pochádzam od Slovenského výrobcu Martin Pomfy – Mavín. Mám krásnu iskrivú farbu, malinového odtieňa s tehlovým okrajom. Aróma je komplexná = ovocná, malinovo-čučoriedková v pozadí karamelový cukrík, kávové zrnko spolu s minerálnym a dubovým vnemom. Chuť je krémová, plná, malinovo-škoricová s uhladenou kyselinkou.
Teplota podávania 12°C, Teplota skladovania 14°C.
Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský vinohradnícky rajón,obec: Pezinok, hon: Pustáky D.S.C.
Spôsob výroby: Krátkodobá macerácia hrozna, 2 hod pri 14°C
Kvasenie: Nerezová nádrž, 18°C
Vyzrievanie: Nerezová nádrž
Synonymá: Lampart, Limberger, Noir de Franconie, Crna Frankovka, Frankinja modrá, Kék Frankos, Nagyburgundi, Blaufränkisch, Limberger schwarz, a iné.
Pôvod: stará odroda, ktorá je podľa určitých prameňov nemeckého pôvodu (Franken), odkiaľ sa odvodzuje jej názov. Nemecké a francúzske pramene sa prikláňajú k názoru, že jej pravlasťou je Dolné Rakúsko. Podľa názvu Limberg sa jej pripisuje chorvátsky pôvod podľa mesta Lemberg. Roku 1875 určila Medzinárodná ampelografická komisia v Colmare hlavný názov – Blaufrankisch (Frankovka modrá). U nás - Bratislava-Rača, ktorá sa preslávila už roku 1767. Vtedy Račania dostali od Márie Terézie na ňu dispozičné právo a predkladala sa ako privilegovaný nápoj na kráľovský dvor. Frankovka modrá má tradíciu aj v Skalici a na Levicku. Vína patria medzi najkvalitnejšie červené vína, majú intenzívnu farbu, sú harmonické, plné, s výraznejšími trieslovinami. Vhodné na výrobu prívlastkových vín.
Prihláste sa na odber noviniek a získate okamžitú
jednorazovú zľavu na celý nákup.